Поради по догляду за дерев'яними меблями

Уход за мебелью 

 

 

Специфіка догляду за дерев'яними меблями залежить від:

  • породи деревини;
  • від типу покриття, використовуваного для виробу.

      Хоча і те, і інше все одно слід враховувати в сукупності. Ера засилля МДФ і ДСП прищепила людям еталон меблів, як речі дуже стабільної, бездушної, на термін життя якої не можна вплинути. Але дерев'яні меблі - це зовсім інша історія.

 

Яка?

Погляньте, наприклад, на наш стіл «Кельн». Зовні здається, ніби з ним нічого не відбувається. Але всередині ... Деревина столярної якості ніколи не буває на 100% сухої. Середній рівень вологості дошки, з якої будуть зроблені ваші меблі компанією "Ювуд" - 8-12%. Висихаючи, дерево втрачає тільки частину вологи і зберігає свою молекулярну структуру, природне внутрішнє напруження волокон. Фактично, воно продовжує жити, але в іншій формі.

І, як все живе, реагує на вологість, температуру, сонячне світло:

  • розширюється або зменшується;
  • втрачає пігменти;
  • виділяє в навколишній простір біологічно активні речовини.

    У одних порід це виражено більше, в інших - менше. Наприклад, ми працюємо з дубом, буком і ясенем. Так ось дуб найбільше схильний до деформацій і продовжує досить сильно реагувати на вологість протягом усього терміну служби виробу.

    Тому власник дерев'яних меблів здатний вплинути на термін її служби, забезпечивши своєчасне і правильний догляд.

 

Базові поради

      Жодне зовнішнє покриття не здатне повністю «законсервувати» деревину, позбавивши її здатності реагувати на зовнішні фактори. Воно може хіба що вплинути на швидкість і ефективність процесу. Тому існують базові поради по догляду, які поширюються на всі дерев'яні меблі, незалежно від виду декоративно-захисного шару на її поверхні. І зводяться вони до створення певних умов експлуатації:

      1. Стабільна температура.    Допустимий діапазон - від +15 до + 25 ° C. В цілому, для дерев'яних меблів згубні не самі показники температури, а різкі її перепади. Внутрішня волога реагує на ці перепади, розширюючи або стискуючи виріб, і викликає деформацію. 

       2. Стабільна вологість.  Дерев'яні меблі легко і швидко вбирають вологу з навколишнього простору, і так само легко віддають її назад. Якщо вологість повітря висока, масив вбирає занадто багато вологи і її надлишок стає причиною розширення, спучування, викривлення. Якщо вологість занадто низька, запускається процес сушіння деревини - віддаючи вологу, вона зсихається, розтріскується.

      3. Подалі від сонця.    УФ промені руйнують пігменти: дерево вигоряє, стає плямистим, втрачає виразність текстури. Найкраще встановлювати меблі так, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на неї.

Ще всі меблі важливо вчасно протирати від пилу: вона може містити тверді частинки, які спресовуються і дряпають поверхню при спробі витерти.

Також на правила догляду впливає вид поверхневого покриття. Ми пропонуємо три види захисно-декоративних покриттів: масло-віск, емаль і лаки/бейци.

 

Масло-віск

Покриття складається з натуральної олії (найчастіше - льняної) і воску. Вона чудово підкреслює малюнок деревини, робить колір більш глибоким і багатим. Але не проникає глибоко в структуру деревини і не формує міцного захисного шару. Тому в міру експлуатації, особливо на робочих поверхнях, стирається, оголюючи живу деревину. Доглядаючи за такими меблями, не можна використовувати агресивні чистячі засоби: вони дряпають дерево, залишаючи лисини. Тому необхідно оновлювати покриття. Можна протерти виріб м'якою тканиною, змоченою в лляній олії. Або придбати в магазині готові суміші з воском: вони на 100% безпечні і можуть вільно наноситися в житловому просторі.

 

Емаль

Емаль, на відміну від олії, формує міцний захисний шар, тому маскує його природний колір і текстуру. Натомість дозволяють отримати яскравий і чистий відтінок, а також зберегти, власне, дерево від механічних пошкоджень: більшість подряпин порушують тільки зовнішній шар.

Емалі, тим не менш, вигоряють на сонці, а світлі різновиди навіть можуть фарбуватися через контакт з яскравою синтетичною тканиною. Ось чому меблі з таким покриттям краще тримати подалі від сонця і протирати тільки натуральними і безбарвними матеріалами. Оновлювати покриття в домашніх умовах не потрібно, але уникати будь-яких абразивів варто - поверхня відносно легко дряпається.

 

Лаки / бейци

Прозорі і кольорові лаки, формуючи захисно-декоративний шар, можуть, як підкреслювати, так і маскувати природний колір дерева, але в тій чи іншій мірі зберігають його текстуру. Доглядаючи за меблями з подібним покриттям, не можна використовувати абразиви і жорсткі тканини - вони залишають на поверхні сліди. На глянцевому поверхні вони особливо помітні. Також не можна застосовувати засоби для чищення з агресивними розчинниками в складі, так як більшість професійних лаків / бейців зроблені на основі синтетичних затверджувачів. Контактуючи з розчинниками, вони можуть змінювати колір, структуру і втрачати щільність.

Меблева фабрика Ювуд пропонує вибрати тип покриття для кожного придбаного Вами виробу індивідуально. А також з задоволенням супроводимо ваше замовлення докладною розповіддю про правила догляду та відповімо на будь-які питання після.

Підписуйся